Mobiltips
4 ting å huske på med ny smarttelefon
– Kom riktig i gang
Akkurat fått deg ny smarttelefon? Etter du har åpnet esken og fått av plastikken er det noen viktige ting som lønner seg å gjøre riktig. Her fire ting du burde huske på når du skal komme i gang med den nye smarttelefonen din.
Dersom du ønsker å ta vare på gamle bilder og videre, kontakter og kalender, behøver du å sikkerhetskopiere den gamle mobiltelefonen. Da går ikke gammelt innhold tapt og det lagres i skyen På den måten kan det enkelt kan lastes ned senere på den nye mobiltelefonen din.
Det er litt ulik fremgangsmåte avhengig av hvilken mobiltelefon og operativsystem du flytter fra eller til. Vi tar for oss de to vanligste, iOS/iPhone og Android. Begge disse har smarte konfigurasjonsveiledere som gjør dette til en veldig enkel jobb. Slik gjør du det:
iOS/iPhone: Innstillinger -> Klikk på navnet ditt øverst -> iCloud -> iCloud sikkerhetskopi
Android: Innstillinger -> Google -> Sikkerhetskopi
Like gjerne som du vil ta i bruk den nye mobiltelefonen din vil du nok ha med deg bilder, kontakter og lignende fra den gamle mobilen din. Slik gjør du det:
Fra iPhone til iPhone: Ved oppstart på din nye iPhone vil du få mulighet til å bruke hurtigstart-konfigurasjonen (dersom enhetene kjører iOS 11 eller nyere). Ved bare noen tastetrykk overføres data fra gammel til ny enhet, de trenger bare å ligge ved siden av hverandre.
Fra Android til Android: Dersom du har sikkerhetskopiert den gamle Android-mobilen er det bare å starte opp den nye, for så å følge instruksjonene du får opp.
Fra Android til iPhone: Apple har laget en egen hendig app for dette, som heter «Flytt til iOS». Denne hjelper deg med å overføre det du ønsker av gammel data fra Android enheten din og over til iPhonen din. Ved konfigurering av din nye iPhone er det et eget valg som heter «Overfør data fra Android».
Fra iPhone til Android: Det enkleste her er å laste ned Google Disk appen for å sikkerhetskopiere innholdet på iPhonen.
Meny -> Innstillinger -> Sikkerhetskopiering -> Velg innholdet du ønsker å sikkerhetskopiere -> Start sikkerhetskopiering (husk å ha appen åpen med skjermen slått på mens dette pågår).
Dette kan ta noen timer, avhengig av hvor mye innhold du har lagret, men når dette er gjort ligger dataen klar i Google kontoen din når du skal sette opp den nye Android telefonen.
Det er kanskje fristende å droppe kode på mobiltelefonen for å slippe å taste den inn hver gang du åpner den, men dette er ikke å anbefale dersom den blir stjålet eller kommer på avveie.
På moderne smarttelefoner har det kommet både fingersensor og ansiktsavlesning som man kan ha i tillegg til kode. Dette gjør åpning av mobiltelefonen mye raskere og letterlettere – i tillegg til sikrere. Velg en kode til mobiltelefonen som du lett husker, men også vanskelig nok til at ingen uvedkommende kan komme seg inn. Altså ikke 1-2-3-4 eller postnummeret der du bor f.eks. På de fleste smarttelefoner vil du bli bedt om å gjøre dette ved første oppstart, men det kan også gjøres senere. Slik gjør du det:
iPhone: Innstillinger -> Face ID og kode/Face ID og kode
Android: Innstillinger -> Sikkerhet -> Skjermlås
Nå som du har kode på telefonen din er sikkerheten for innholdet i boks, men det er enda et smart grep å gjøre dersom den skulle komme på avveie. På både Android og iOS er det sporingstjenester man kan ta i bruk, for å vite hvor telefonen din befinner seg til enhver tid. En veldig kjekk tjeneste å ha dersom du skulle miste eller få mobiltelefonen din stjålet. I tillegg til å spore kan man også låse enheten eller fjernslette data fra der du befinner deg.
iPhone: «Hvor er?» appen er som standard lastet ned på en iPhone og er bare å konfigurere for å benytte.
Android: «Google Finn enheten min» lastest enkelt ned i Google Play og er bare å konfigurere for å ta i bruk.
Noen bruker mye mobildata, andre bruker lite (eller ingenting). Derfor har vi laget mobilabonnement som tar høyde for akkurat det, med priser og inkluderte tjenester som passer for alle. Her finner du alle våre abonnement: