Linken og Camp Barentz

Denne dagen fløy vi inn til Svalbard Lufthavn (LYR) fra Gardermoen (OSL). Flyturen tok ca. 2,5 timer og det er daglige avganger. Etter innsjekk på Coal Miner’s Lodge og en bedre lunsj, ble vi hentet av Veronica fra Hurtigruten Svalbard i en av deres beltevogner.

Veronica var selv oppvokst på Svalbard og en veldig kunnskapsrik guide. Første stopp var «isbjørn-skiltet» som minner både lokale og turister om at man nå beveger seg i isbjørnens rike.

Selv om det ikke er like mye isbjørn rundt Longyearbyen er bjørnene glade i å bevege på seg, så det er alltid en sjanse for å kunne møte på isbjørn når man ferdes på Svalbard. Alle guider har derfor med seg både signalpistol og gevær.

Videre gikk turen opp til «Linken», et utsiktspunkt med utsikt over hele Longyearbyen. På vei opp så vi ikke bare spektakulær natur, men også en og annen Svalbardrein.

Etter beltevognturen reiste vi ut til Camp Barentz som ligger ca. 10 km utenfor Longyearbyen. Her var det duket for en villmarksaften i historiske omgivelser.

Camp Barentz er nemlig en tro kopi av hytten som selveste Willem Barentz, som oppdaget Svalbard, og hans mannskap overvintret i,  på Novaja Semlja i 1596.

Her fikk vi også servert et samisk festmåltid, Bidos, samt kaffe og en fantastisk brownie, mens vi fikk lære om isbjørnen og dens liv på Svalbard og i områdene rundt. Alt til lyden av knitrende flammer fra bålet i midten av hytta.