Snøscooter-safari til Juvahytta

Denne morgenen pakket vi om og kjørte noe av bagasjen til Funken Hotell, kun det viktigste ble med på tur. Vi skulle nemlig på en to-dagers snøscooter-safari, og guidene Kristin og Øyvind fra Hurtigruten Svalbard hentet oss, og fraktet oss ned til deres Expedition Center.

Her fikk vi opplæring i scooter-kjøring, samt informasjon om bekledning og føreforhold. Deretter bar det av sted med snøscootere gjennom Longyearbyen og opp Longyearbreen, gjennom Longyearpasset og ned Fardalsbakken, før vi tok en lengre stopp i Fardalen.

Fra Fardalen gikk veien videre ut mot Coalsbukta, hvor vi stoppet både for å se på en samling boreprøver som lå igjen etter russerne og lenger ut i bukta hvor vi større deler av det gamle gruvesamfunnet fortsatt stod. Med kun noen spøkelsesbygg igjen er det rart å tenke på all den aktiviteten som engang var på dette stedet.

Selve gruven ligger noen kilometer lenger ut, men her hadde man ikke god nok adgang fra havet, og derfor ble det bygget en jernbane som fraktet kull og mennesker mellom gruvene i Grumantbyen og utskipningshavnen i Colesbukta. Etter å ha tatt en nærmere kikk på selve havnen også, før turen gikk videre gjennom sol, snø og føyke innover Bødalen.

Vi tok et lite stopp ved Fritham-hytta som ble satt opp av norske motstandsstyrker under krigen.  Herfra gikk siste etappe gjennom Todalen (de hadde ikke så god fantasi da de gav navn til noen av dalene så de har bare nummer), og oppover Adventelva inn til Juvahytta, som ligger ca. 30 km unna Longyearbyen sentrum. Her ble kvelden avsluttet med nydelig mat, hyttekos og badstue.